בשנים האחרונות, מדידת ESG (סביבה, חברה וממשלת תאגידים) הפכה להיות כלי חשוב עבור חברות ואנליסטים, במטרה להבין את ההשפעה החברתית והסביבתית של עסקיהם. המדידה מתייחסת למגוון קריטריונים המעריכים את השפעתן של חברות על הסביבה, ועל החברה. מדדים אלו יכולים לכלול הכל, מהפחתת פליטות גזי חממה ועד לתנאי ההעסקה של העובדים. עם העלייה במודעות הציבורית לנושאים סביבתיים וחברתיים, המשקיעים והלקוחות מחפשים יותר ויותר חברות שמדגימות מחויבות לערכים אלו.
חברת "שורש" שנוסדה בשנת 1989 בקיבוץ החותרים ע"י יוקי גיל ודניאל בנוזיליו, הגדירה לעצמה יעדים ברי קיימא עוד לפני שבעולם, ובעיקר בארץ שמעו בכלל על ESG.
הסיפור של שורש מציג מודל של התנהלות ארגונית שבליבו שמירה על הסביבה, הקהילה והעובדים.
"האני מאמין" שלהם והעיסוק במחקר ופיתוח מתמקדים בהקטנת הצריכה וסיפוק מוצרים עמידים, איכותיים שמטרתם לענות על הצורך של המשתמשים ובמקביל להקטין כמה שניתן את דריסת הרגל האקולוגית.
מה הסיפור של הנקודה הירוקה?
כנראה שאם אי פעם קניתם נעליים של שורש אתם מכירים את הנקודה הירוקה והתיקים הצבעוניים של הנעליים שהפכו להיות סימן היכר. אבל מעבר לאייקוניות, המחשבה שמאחוריהם היא הרלוונטית. תחשבו לאחרונה מתי רכשתם מוצר שכל המחשבה שעמדה מאחוריו הייתה- איך לגרום לך לא לקנות עוד. השוק מוצף היום בחברות וארגונים שדוחפים מוצרים, במבצעים מפתים, וכל מטרתם לגרום לנו לרכוש. מוצרים שכנראה יהיו בשימוש שנתיים בממוצע, עד שיהרסו, ויוחלפו במוצר חדש אחר. נשמע כמו אסטרטגיה ארגונית וכלכלית נכונה? נכון. אבל לא על הדברים האלה חשבו יוקי ודניאל כשהקימו את החברה. הנקודה הירוקה הסימבולית נועדה להיות סימן בלאי של שימוש, במטרה לאפשר לצרכנים לתקן את הנעליים שלהם במידה של נזק שלא נובע מבלאי טבעי. בכך הם מפחיתים את הצריכה ומגדילים את השימוש החוזר, כל זאת מתוך האמונה שהמוצר עמיד ואיכותי וצריך לשרת את הלקוח, ולא הפוך. גם השקיות הצבעוניות בה מגיעים הסנדלים נוצרו במחשבה לייצר מוצר רב פעמי, איכותי שניתן להשתמש בו לצרכים שונים. כל זאת בלי לציין את עמידותם של המוצרים של שורש שעומדת בתקנים מחמירים, מו"פ ושימוש בטכנולוגיה חדשנית במטרה לייצר מוצרים שיחזיקו זמן רב של שימוש אינטנסיבי.
ומה עוד?
ברמה הגדולה יותר, שורש מתאמצים למזער כמה שניתן את צריכת הפחמן שלהם ולהפוך את הייצור לבר קיימא ככל הניתן. בשיחה עם נגה לבנברג, אחראית הESG של החברה, נחשפנו לתכנית הפחתת הפחמן ששורש מפתחים. כחלק ממנה נעשים כמה מהלכים פורצי דרך שבתקווה יהוו דוגמא לחברות נוספות.
- החל מספטמבר 2022 נותק מפעל הסנדלים SVS מרשת החשמל הארצית. המפעל שצורך כשליש מצריכת החשמל של החברה עובד 365 ימים בשנה על בסיס אנרגיית השמש בלבד. מערכות סולאריות שנמצאות על גג המפעל ומייצרות מדי שנה כ-רבע מיליון קוט”ש, עם אפס פליטות פחמן, אפס זיהום אוויר ואפס חשבון חשמל.
- שורש החליפה את כל רכבי החברה לרכבים חשמליים ועוד החליטה שכל רכב חדש של החברה יהיה חשמלי בלבד ללא יוצא מן הכלל. נוסף על כך, בשטחי המפעל הותקנו עמדות טעינה – לשימוש עובדי המפעל והציבור, והן מספקות את הטעינה ממערכות אנרגיה ירוקה ו microgrid שמשמשות לאגירת אנרגיה.
- בהקשר לפסולת המפעל, שורש מפתחים ומתקינים מערכת גזיפיקציה, להפקת אנרגיה מפסולת תעשייתית של החברה, שאינה ניתנת למיחזור. המערכת מיועדת להפוך מדי שנה 150 טון של פסולת פלסטיק, שמגיעה היום לאתרי הטמנה, לחשמל! הדבר פותר בעיה נוספת והיא שבמהלך חודשי החורף מערכות אנרגיית השמש מייצרות רק 38% מהאנרגיה המתחדשת השנתית. מתקני הגזיפיקציה יפעלו כמקור אנרגיה מתחדש שיאזן את צורכי האנרגיה של המפעל לצריכה עצמית. פסולת הפלסטיק תשמש כסוללה לאגירת אנרגיה בין עונת הקיץ לחורף. הפסולת מורכבת מ70% פלסטיק ו30% ביומסה- יחס שמהווה שיא עולמי ולא נעשה בעבר בתחום הפסולת ואנרגיה. קילו אחד של פסולת וביומסה יפיקו 2 קילוואט/שעה של חשמל מתחדש ונקי.
- בנוסף לכל זה, שורש עושים מאמצים לעשות שימוש חוזר בשאריות של בדים וחומרים שנשארים להם מהייצור. אותן השאריות שנועדו להטמנה, משמשות לייצור כפפות ואביזרים מעכבי אש על ידי יוזמה של כלכלה מעגלית. הפעולה הפשוטה הזו, הפחיתה את טביעת הרגל הפחמנית של החברה ב94,500 ק"ג של CO2e.
ברמה החברתית והתאגידית.
החברה שואפת ליצור סביבת עבודה פתוחה ושוויונית, תוך תמיכה בקהילות המקומיות. היא מעודדת עובדים לפתח מיומנויות חדשות ומשקיעה בפרויקטים חברתיים שמקדמים ערכים של סולידריות וקיימות. בחברה מועסקים עובדים רבים מתמודדי נפש, מה שמסייע בשילובם בחברה. נוסף על כך תקנון החברה קובע כי בכל שנה 5% מהרווח הנקי מוקדש לפעילויות חברתיות או סביבתיות בקהילה. מדי שנה מתכנס דירקטוריון החברה ומחליט לאן לתרום את הכסף. השנה רוב הכסף נתרם לפרויקטים לשיקום העוטף ולמרכזי שיקום לכוחות הביטחון. נוסף על כך מתוך רצון לעזור ולשמח בימים הקשים, שורש תרמו 12,000 זוגות סנדלים למפוני העוטף (למפונים שחלקם יצאו תרתי משמע, בלי נעליים מהבית).
שורש מתנהלת על בסיס יסודות "הספר הפתוח", על-פיהן כל העובדים מודעים לתוצאות הכספיות ולביצועים. כמו כן הם לוקחים אחריות על כך שהשכר הגבוה ביותר בחברה לא יעלה על פי עשרה מהשכר הנמוך ביותר בחברה (במונחי נטו). מעבר לכל זה, שורש מתנהלים בשקיפות תאגידית יוצאת דופן. גם אתם כצרכנים יכולים לברר ולראות את הדוחות שלהם, את הפליטות וגם את כל הדברים הרעים. וברור שיש גם כאלה.. אבל העיקר שזה נגיש, פתוח ובעיקר- שהמטרה היא להביא לשינוי ושנעשים לשם כך מאמצים.
ולסיכום, הכתבה הזאת היא לא פרסומת. אנחנו לא רוצים שתרוצו ותרכשו עכשיו את מוצרי החברה. מה אנחנו כן רוצים להגיד? שבין אם אתם צרכנים או בעלי מפעל, חשיבה כלכלית מעגלית ובת קיימא היא חשובה ונחוצה לכולנו! ומעבר ללחיות בצורה מקיימת ועם אוויר נקי, נראה שזה אפילו משתלם כלכלית! 😉
תודה לנגה לבנברג, ולירון כהן אביב משורש על העזרה בבניית הכתבה!