הקורסים שלנו >

חדשנות צופה פני עתיד בשירותים חברתיים: הזדמנות לשינוי מערכתי במשבר

בעולם המשתנה במהירות, ובמיוחד בתקופות משבר כמו המציאות הנוכחית של המלחמה בישראל, נדרשת חשיבה מחודשת על האופן שבו אנו מתכננים ומספקים שירותים חברתיים. סקירה חדשה שפורסמה ע"י ריטה שלנו וקולגה מהמכון הישראלי לדמוקרטיה מציגה גישה יישומית שמנסה לאתגר הנחות מוצא בתחום: חדשנות צופה פני עתיד בשירותים חברתיים.

 

חדשנות צופה פני עתיד היא גישה המשלבת כלים של חקר עתידים עם פיתוח פתרונות חדשניים. היא מאפשרת לארגונים ומוסדות ציבוריים לזהות מגמות עתידיות, לפתח תרחישים אפשריים, ולהערך אליהם באופן פרואקטיבי. בהקשר של שירותים חברתיים, גישה זו מאפשרת לנו לתכנן ולפתח מענים שיתאימו לאתגרי המחר, ולא רק להגיב לבעיות של היום.

המלחמה הנוכחית בישראל חשפה פערים משמעותיים במערכת השירותים החברתיים. הצורך בשירותי בריאות הנפש, שיקום פיזי, סיוע בדיור, תמיכה במובטלים ושילוב מחדש במעגל העבודה הפך דחוף יותר מתמיד. אולם, המשבר הנוכחי אינו רק אתגר – הוא גם הזדמנות לשינוי מערכתי עמוק. בתקופות משבר אנו נדרשים לאתגר את הנחות היסוד שלנו ואת האופן לפיו אנו מבנים את מערכות הרווחה והשירותים החברתיים. זוהי הזדמנות לאתגר פרדיגמות קיימות ולפתח מודלים חדשים שיהיו גמישים ועמידים יותר בפני זעזועים עתידיים. 

הסקירה מציגה מספר כלים מרכזיים לחשיבה עתידית בתחום השירותים החברתיים:

  • זיהוי מגמות וסימני שינוי: באמצעות סריקת אופק שיטתית, ניתן לזהות שינויים מתהווים שעשויים להשפיע על הביקוש לשירותים חברתיים בעתיד.
  • פיתוח תרחישים: יצירת מספר תרחישים עתידיים אפשריים מאפשרת לנו להיערך למגוון רחב של התפתחויות.
  •  חשיבה מערכתית: הבנת הקשרים בין תחומים שונים, כמו בריאות, חינוך, תעסוקה ודיור, מאפשרת פיתוח פתרונות הוליסטיים יותר.
  • שיתוף פעולה רב-מגזרי: שילוב של ידע וניסיון ממגזרים שונים – ציבורי, פרטי ושלישי – יכול להוביל לפתרונות חדשניים ובני-קיימא.

הסקירה מציגה מספר דוגמאות מרתקות ליישום חדשנות צופת פני עתיד בשירותים חברתיים ברחבי העולם. למשל, בקנדה, הוקמה מחלקה ממשלתית ייעודית לחשיבה עתידית, המסייעת בפיתוח מדיניות בתחומים שונים, כולל שירותים חברתיים; בפינלנד פותחה אסטרטגיה לאומית לרווחת הילד (wellbeing) המבוססת על תרחישים עתידיים ובסלובניה פותחו תרחישים חלופיים להון אנושי בשירות הציבורי. 

המשבר בשירות הציבורי וגם בשירותי הרווחה איננו חדש, המלחמה חשפה את הצורך הדחוף בחשיבה מחודשת על מערכת הרווחה והשירותים החברתיים. כיצד נוכל להיערך טוב יותר לאתגרים עתידיים? כיצד נוכל לפתח שירותים גמישים יותר שיוכלו להסתגל במהירות למצבי משבר? האם המערכות שלנו יתמודדו  עם עומס הביקוש לסיוע חברתי? האם וכיצד מערכת הרווחה צריכה להתאים את עצמה לאתגרים סביבתיים כמו שינוי אקלים? 

לדוגמא, ניתן לחשוב על פיתוח מודלים חדשים של דיור ציבורי שיהיו עמידים יותר בפני אירועי מזג אוויר קיצוניים ומצבי חירום ביטחוניים. או על שילוב טכנולוגיות חדשות בשירותי בריאות הנפש כדי להגביר את הנגישות והיעילות שלהם.

הסקירה היא קריאה לפעולה-  היא מדגישה את הצורך הדחוף בשילוב חשיבה עתידית בתכנון ופיתוח של שירותים חברתיים בישראל. זוהי הזדמנות לא רק להגיב למשבר הנוכחי, אלא גם להיערך טוב יותר לאתגרי העתיד.

לקריאת הסקירה המלאה של גולשטיין-גלפרין וליבנה.

הסתקרנם? רוצים ללמוד עוד על כלים של חשיבת עתיד בפיתוח אסטרטגיה וחדשנות חברתית – תכף פותחים את ההרשמה למחזור הבא של קורס חשיבת עתיד במרכז קיימא.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

יש לנו מה להציע לך

מעוניינים לקבל פרטים על הקורסים שלנו? השאירו לנו פרטי קשר ואנו נחזור אליכם עם כל הפרטים המעודכנים

פוסטים אחרונים