הקורסים שלנו >

מבט מערכתי דרך עדשת הקפוארה: הסרט 'רבי קפוארה' ואימפקט חברתי בעולם החרדי

בחודשים האחרונים זכינו להיחשף לעולם מרתק ומעורר השראה, עם תחילת שיתוף הפעולה עם עמותת ״חרדים לקצב״, יוזמה ייחודית השואפת לחולל שינוי בלב החברה החרדית. צפייה בסרט "רבי קפוארה", המתעד את סיפורה יוצא הדופן של העמותה ומקימיה, מעצימה את ההתרגשות לקראת המסע המשותף. הסרט מזמין את צופיו להעמיק בהבנת הקשר המורכב בין בריאות, ספורט והקשר חברתי-תרבותי, ומדגיש את החשיבות הקריטית של הבנת ההקשר הייחודי של האוכלוסייה בה אנו פועלים על מנת לייצר שינוי.

התבוננות רחבה על המציאות בחברה החרדית חושפת מארג מורכב של אתגרים בריאותיים וחברתיים. שכיחות גבוהה של מחלות כרוניות לצד היעדר תשתיות ומסגרות לפעילות גופנית מהווים את הסימפטומים הגלויים. נראה כי בין היתר, מבנים מוסדיים וחברתיים הם היוצרים ומשמרים את המצב הנוכחי. ההנהגה הרבנית והפוליטית החרדית מתפקדת כמייצב מערכתי, בעוד הדינמיקה הפוליטית הכללית במדינה משמשת כגורם חיצוני המחזק את המגמה.

בתוך כל זה, ״רבי קפוארה״ מציע מבט מעמיק וייחודי, החושף רבדים נוספים של המערכת החברתית ואת מקומה של העמותה בתוכה. במרכז הסרט עומד סיפורו של מיקי חייט, חרדי ואב לארבעה ילדים, המגלם בדמותו את המתח בין מסורת לחדשנות. כקורבן לאלימות במערכת החינוך החרדית, מצא בקפוארה לא רק מפלט אישי, אלא גם כלי לשינוי חברתי. מסעו מבחור ישיבה לאלוף קפוארה עולמי ולמייסד עמותה מהווה מטאפורה רבת-עוצמה לפוטנציאל השינוי בחברה החרדית. לצד מיקי עומדת איתנה רויטל בן משה, סמנכ"לית העמותה. סיפורה האישי, של אישה חרדית ואם לחמישה שהתגרשה אחרי 23 שנות נישואים בשל רצונה לעבוד ולהיות עצמאית, מייצג את הפן הנשי של השינוי החברתי ומדגיש את מורכבותו בהקשר המגדרי.

הסרט גם חושף את המודלים המנטליים, תבניות חשיבה ואמונות מושרשות, המהווים את התשתית הקוגניטיבית והתרבותית של המערכת כולה. אלה כוללים תפיסות עמוקות לגבי סמכות רבנית, נורמות קהילתיות, ופרדיגמות חינוכיות. הסרט ממחיש כיצד מודלים אלו מייצרים לולאות משוב מחזקות, המעצימות את ההתנגדות לשינוי ומקשות על חדירת רעיונות חדשים. התוצאה, כפי שמשתקפת בסרט, היא מערכת מורכבת שבה הספורט והפעילות הגופנית אינם רק שוליים, אלא לעיתים נתפסים כאנטיתזה לערכי הליבה של הקהילה. הסרט מדגים כיצד במקרים קיצוניים, פעילויות מסוימות ובמרכזן הקפוארה, מקבלות מעמד של טאבו תרבותי, המקשה עוד יותר על כל ניסיון לשינוי.

זאת ועוד, הסרט מציג דינמיקות מורכבות המשפיעות באופן דיפרנציאלי על קבוצות שונות באוכלוסייה החרדית. באמצעות סצינות המתעדות את המשתתפים בפעילות עמותה, "רבי קפוארה" מאיר זוויות שונות של האתגר וגם של דרכי ההתמודדות עמו. דרך סיפורה של רויטל ומפגשיה עם נערות חרדיות בסטודיו, נחשפים חסמים הניצבים בפני נשים חרדיות, הנובעים מהצטלבות של גורמים פיזיולוגיים, חברתיים ותרבותיים. במקביל, הסרט מציג את המציאות המורכבת של ילדים ונערים חרדים, המתמודדים עם פער בין צרכים התפתחותיים ושאלות זהותיות, לבין מענים זמינים בקהילתם.

בתוך המציאות הזו, "רבי קפוארה" מציג את עמותת "חרדים לקצב" כמודל ייחודי להתמודדות עם המורכבות. הסרט מראה כיצד מיקי ורויטל, מתוך רגישות ונחישות, יצרו מרחב המהווה מקום מפלט לצמיחה אישית ופיתוח חוסן בקהילה המתמקדת בדרך כלל בלימוד תורה והלכות. הם מדגימים כיצד ניתן ליצור שינוי תוך כבוד למסורת ולערכי הקהילה, ומספקים דוגמה חיה לאופן שבו ניתן לגשר על הפערים בין הצורך בפעילות גופנית לבין הערכים המסורתיים. זאת ועוד, סיפורם האישי והאתגרים שחוו בתוך קהילתם, מהווים דוגמה לחשיבות ההבנה המעמיקה של הבעיה טרם ניסוח פתרונות. חוויותיהם האישיות לא רק מניעות אותם להתמיד במשימה מול קשיים, אלא גם מעניקות להם תובנות ייחודיות לגבי מורכבות האתגר. שיתוף הפעולה בין שתי דמויות כה שונות, תוך התמודדות מתמדת עם חומות תרבותיות וחסמים, מדגים את כוחה של הנחישות המשולבת בהבנה מעמיקה של הקונטקסט החברתי. גישתם מדגישה כי לפני יציאה לפעולה, חיוני להבין לעומק את הבעיה ומקורותיה. רק מתוך הבנה זו ניתן לפתח את היכולת להתמיד לאורך זמן ולעצב פתרונות אפקטיביים ומותאמים תרבותית, המסוגלים להתמודד עם המורכבות של בעיות חברתיות סבוכות.

העובדה ש"חרדים לקצב" פועלת כיום ב-14 סניפים ומתגאה בבוגרים רבים, מעידה על פוטנציאל ההשפעה הרחב שלה, והגיוון המרשים בקרב המשתתפים – מכל זרמי החברה החרדית, בני כל הגילים ובעלי מוגבלויות – מדגים את היכולת ליצור שינוי מקיף ומכיל,  גם אם הדרך ארוכה ורצופת אתגרים. ככל שנעמיק בעבודתנו עם "חרדים לקצב", אנו מקוות לפתח תובנות שיתרמו לא רק לקהילה החרדית, אלא לשיח רחב יותר על שינוי חברתי בר-קיימא בישראל. 

לסיכום, ״רבי קפוארה" אינו רק תיעוד של מאבק אישי וקהילתי. בתקופה של קיטוב גובר בחברה הישראלית, הצפייה בסרט מפיחה תקווה. הסרט משקף אתגרים רחבים בחברה הישראלית ומזמין לחשיבה ביקורתית על התמודדות עם שונות, שינוי, והמתח בין שימור למהפכה. כמי שצפו בו ופגשו את הדמויות מעוררות ההשראה במציאות, אנו בהחלט ממליצות לכל אחד ואחת ללכת.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

יש לנו מה להציע לך

מעוניינים לקבל פרטים על הקורסים שלנו? השאירו לנו פרטי קשר ואנו נחזור אליכם עם כל הפרטים המעודכנים

פוסטים אחרונים