אכן נעלמנו ונאלמנו לזמן מה, ועדיין כמו כולם, קשה למצוא את המילים ואין לנו מה להוסיף על תיאורי הזוועה והרגשות הקשים מאז הטבח בשביעי לאוקטובר והמלחמה בעקבותיו. בשבוע האחרון אחרי שטיפה הרמנו את הראש מההלם הראשוני ומההתנדבויות שכולנו היינו שותפות להן, הבנו שהמלחמה הזו הולכת להמשך עוד זמן וחייבים למצוא את הכוחות לדמיין עתיד טוב יותר ולחשוב במקביל לעשייה היומיומית שלנו גם על היום שאחרי והאימפקט שאנחנו רוצות לעשות. כחלק ממחשבה זו, מצרפות סקירה שכתבנו על תפקידה ומקומה של חדשנות בימי משבר. המאמר הזה מתחבר יפה גם ליום החדשנות החברתית שיחול בשמונה לנובמבר.
ביום יום, מעבר לכך ששתי עובדות שלנו גויסו (דניאל ורעות) וכולנו עוסקות בהתנדבות, אנו מרוכזות בכמה פרויקטים. בימים האחרונים זכינו בתמיכה כספית לניהול פרויקט המונע ירידה תפקודית בקרב זקנים חיפאיים. בתוך כל המלחמה הקשה, שמטבע הדברים הפנים מופנות אל הלוחמים, המפונים, משפחות החטופים והחקלאים, לא מעט אזרחים נותרו ״שקופים״ בניהם אזרחים ותיקים, כאלו שמפחדים לצאת את ביתם, חשופים פעמים רבות לשעות של חדשות ומראות קשים. חלקם סובלים מבדידות מוגברת (אולי בשל פינוי המשפחות) ואצל חלקם זה יכול להציף טראומות ישנות וחששות. בקרב אלו, כל יום של בדידות, חרדה, העדר פעילות גופנית וגירויים קוגניטיביים עשוי לדרדר את תפקודם בצורה משמעותית ובאופן שיהיה קשה לשיקום.
בנוסף, אנו עדים לחרדה הולכת וגוברת בקרב חלקים ניכרים מערביי ישראל. יש לא מעט עדויות על פחד לצאת מהבית, על רצון להעלם מהמרחב הציבורי ועל תחושה של פגיעות מאוד גדולה. קיימות כמאה יוזמות בחברה האזרחית וחלקן אף בחיפה המנסות לשמר את מרקם החיים העדין של כולנו כאן. אנחנו בקיימא נמשיך לחבק את הקהילה שלנו ולתרום לשימור על האיזון העדין שיצרנו. בהזדמנות זו, אנו שמחות לחלוק איתכם את הסרט שהופק באוקספורד לאחר תחרות מיפוי מערכתי, שרלוונטי עכשיו יותר מתמיד:
בנוסף, ועם תחושה גדולה של אופטימיות זהירה שמרגישה חסרת תקנה בימים אלו, אנו שוקדות על כתיבת תכנית לתואר שני בקיימות וחדשנות חברתית. בימים אחרים היינו חשות התרגשות גדולה, היום אנחנו בעיקר מגייסות את כח הרצון והאמונה שיבואו ימים טובים יותר. התכנית שלנו לתואר שני שתצא לפועל בשנת הלימודים הבאה בבית הספר ללימודי סביבה באוניברסיטת חיפה תהיה תכנית ייחודית בכך שתשלב סטודנטים מרקעים אינטרדיספלינאריים, וכמוהם גם צוות ההוראה של התכנית, ותכרוך יחד בעיות חברה וסביבה ותתמודד איתן באמצעים שונים החל מקולנוע שיוצר אימפקט, ניתוח מערכתי, הערכות ESG המקובלות בעולם תוך כדי הבנה מעמיקה של משבר האקלים וההקשר החברתי שלו.
לגבי הקורסים שלנו, כרגע אנחנו דוחים את פתיחתם, עד שישובו ימי שגרה בהירים יותר וכולם יוכלו להשתתף בפניות מלאה. במקביל אנחנו בוחנות מספר אלטרטיבות של סמינרים קצרים, אולי מיני-קורסים בזום ועוד – נעדכן בקרוב.
נשמח שתמשיכו לחלוק איתנו יוזמות שלכם ונשמח לעזור.
בתקווה שיהיו לכולנו כוחות להסתכל לעבר עתיד טוב יותר,
ריטה, מעיין וצוות קיימא