הקורסים שלנו >

‫האו"ם כמנוע לשינוי חינוכי, חברתי וכלכלי

‫האו"ם כמנוע לשינוי חינוכי, חברתי וכלכלי

עליי: שמי יהונתן ה. משעל, אני כותב ומשוטט עירוני, בעל תואר שני מאוניברסיטת חיפה. בפרויקטים ובמחקר העירוני שלי אני שואף לחשוף את הסיפורים והאסתטיקה שמסתתרים במרחב האורבני. עבודותי זכו לסיקור רחב והופיעו בכלי תקשורת כמו Untapped New York, Lonely Planet, Le Monde, NPR, The Guardian וברחבי התקשורת הישראלית. ב-2018 פרוייקט  המחקר שלי בתחנה המרכזית החדשה בתל אביב תועד בסרט דוקומנטרי בבימוי תומאש אלסיק שהוקרן לראשונה בפסטיבל Sheffield Doc Fest. בשנת 2023 ייסדתי את סיור האדריכלות הרשמי במטה האומות המאוחדות בניו יורק, כעת חלק מתוכנית המבקרים של האו"ם.‫

בין השנים 2019 ל-2023 עבדתי באומות המאוחדות במחלקה לקשרים בינלאומיים כ"שגריר לציבור" בתפקיד הדרכתי שבמסגרתו ליוויתי משלחות רשמיות, קבוצות מבקרים ואח״מים במטה האו"ם. באותן השנים זכיתי להיות עד באופן בלתי אמצעי לאופנים שבהם האו"ם מצליח לגשר על פערים תרבותיים, וליצור שינוי מהותי בתחומים כמו חינוך, חברה וכלכלה. חלק ניכר מהמאמצים הללו מתרחש הרחק מאור הזרקורים, בגופים של האו״ם שלא תופסים כותרות בעיתון. המועצה הכלכלית חברתית לדוגמא, בה מתחרשת מעל 70% מהפעילות של האו״ם, הצליחה להפחית את הרעב העולמי ברמה ניכרת, למגר מחלות ולהשקיע במחקר רפואי, לחסן מיליוני ילדים מדי שנה ואף להפחית במידה רבה את התפוצה של פרקטיקות נפוצות כמו נישואין של ילדות ונערות מתחת לגיל 18 או המנהג המזעזע של מילת נשים שעדיין נפוץ במדינות רבות. כמי שפגש מעל 14,000 מבקרים בשנה, המפגש עם קהילות מגוונות מכל העולם חיזק בי את ההבנה על האו"ם כמוסד שאין לו תחליף ביצירת גשרים בין קהילות ותרבויות, ובהעמקת המודעות לבעיות האמיתיות של האנושות היום.

כחלק מעבודתי באו"ם הצלחתי גם לקדם פרוייקטים אישיים יותר שקשורים לאהבתי הגדולה לשיטוטים, לעיר ולהיסטוריה. בזמן מגיפת הקוביד, כשהעבודה שלי היתה בעיקר אונליין, חקרתי, פיתחתי והובלתי סיור חדש וייחודי במטה האו"ם בניו יורק שאומץ כעבור שנתיים וכיום הוא חלק מהתוכנית הרשמית של הארגון. הסיור מתמקד בפן האדריכלי וההיסטורי של הבניין המטה, ותוך כדי כך המחיש את ערכיו הבינלאומיים והמשותפים של הארגון. דרך הסיור, ביקשתי לחבר את המבקרים לערכי האו"ם דרך סיפורו הייחודי ולתרגם את המסר האוניברסלי לשפתם האישית.

פרויקט נוסף שבו הייתי מעורב היה יוזמה להגנה על ציפורים נודדות מפני פגיעה בחלונות בניינים, תופעה שגורמת למותם של מאות מיליוני ציפורים מדי שנה. כדי לקדם את הפרויקט עבדתי עם נשיא העצרת הכללית של 2023, וביחד הגענו לשלב גיוס התמיכה מקרב המדינות החברות, בתקווה שיבשיל להחלטת עצרת כללית בהמשך. בפרויקט זה ניתן לראות דוגמה לממשק שבו קידום מודעות סביבתית הופך לעניין בינלאומי בעל ערך חוצה-גבולות, המשלב חינוך והגנה על הסביבה בצורה קונקרטית.

האו"ם מתמודד עם אתגרים חינוכיים, חברתיים וכלכליים דרך יצירת מכנים משותפים בין מדינות ובין קהילות מקומיות ברמה יומיומית. מעבר לאירגון עצמו, מסגרות נוספות כמו ארגון החינוך, המדע והתרבות של האומות המאוחדות (UNESCO) והקרן הבינלאומית לפיתוח חקלאי (IFAD) ועוד שלל אירגונים שרוב הציבור לא מכיר ממחישות את המחויבות לשיפור תנאי החיים במדינות מתפתחות, לקידום נגישות להשכלה ולתמיכה באוכלוסיות מוחלשות. בעידן של גלובליזציה, שבו אתגרים כמו משבר האקלים, אי-שוויון כלכלי וקונפליקטים בין-תרבותיים מקבלים משנה תוקף, האו"ם מהווה מנגנון חשוב לקידום צדק ושוויון.

אתגר משמעותי של האו"ם כיום הוא להתקרב לציבור, ובאופן ספציפי לקהל הישראלי שבהכללה מכיר בעיקר את הביקורת הישראלית על האו״ם, מבלי להבין גם את הפעילות החשובה שהארגון מוביל. מתוך הבנה שעדיין לא קיים מקור מידע מקיף בעברית שמנגיש את פעילות האו"ם לקהל הישראלי, אני עמל בימים אלו על בניית אתר חדש בעברית שיאגד את מכלול המידע על האו"ם – החלטות, ניתוחים, יוזמות ופרויקטים. המטרה היא לאפשר לקהל הרחב בישראל להבין את האו"ם לעומקו ולראות איך הארגון פועל לשינוי אמיתי וליצירת עולם טוב יותר, לספק תוכניות הדרכה לבתי ספר והרצאות לציבור שיפרשו החלטות וינגישו את פעילות האו״ם לקהל דוברי העברית.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

יש לנו מה להציע לך

מעוניינים לקבל פרטים על הקורסים שלנו? השאירו לנו פרטי קשר ואנו נחזור אליכם עם כל הפרטים המעודכנים

פוסטים אחרונים