אנחנו נמצאים כבר כמעט חודשיים בתוך משבר כמותו לא ידענו. הרבה מילים נכתבו ונאמרו על התארגנות החברה האזרחית, סולידריות וערבות הדדית, חמ"לים שצצו בין לילה, אקטיביזם חברתי, יצירתיות, שילוב כוחות מעורר פליאה של ציבור רחב שלא יודע את נפשו בתוך המציאות החדשה ומנתב את חוסר האונים להתנדבות ותרומה בהיקפים חסרי תקדים.
בתוך כל זה – אני רוצה לדבר על טכנולוגיה.
***
במאמר דעה שפורסם בניו יורק טיימס בפברואר 2020, כשהעולם עוד לא לגמרי הפנים לאן משבר הקורונה העולמי הולך לקחת את כולנו, תיארה שרה סויישר את הצניחה התלולה במחיר המנייה של כל חברות ההייטק הענקיות בחודש שחלף. באותו מאמר היא מספרת על חברה, לא מוכרת לציבור הרחב, חברת Zoom , שלא נחשבה עד אז לאחת מענקיות הטכנולוגיה, אבל קשה היה שלא להבחין, על גבי המסכים האדומים, שהמנייה שלה עלתה באותו חודש ממש ב- 60%. הטכנולוגיה שלה פגשה במשבר והמשבר פגש אותה.
זום היא דוגמה קלאסית למשבר שפוגש טכנולוגיה קיימת. בהשוואה לתקופה של מגפת ה SARS , 20 שנה קודם לכן שיצרה אתגרים דומים, היא התרחשה בתקופה שלרובנו עדיין לא היו טלפונים חכמים, לא עשינו קניות באינטרנט והקונספט של עבודה מהבית היה נשמע דמיוני, המגפה של 2020 פגשה עולם טכנולוגי אחר.
עולם שכבר יש בו כלים לשיתוף ותקשורת מרחוק, אבל אלמלא המשבר, הדיון ארוך השנים על עבודה מהבית היה כנראה עדיין בעיצומו, עולם שבו טכנולוגיות קיימות של מסחר באינטרנט איפשרו לעסקים קטנים לפתוח בזריזות אפשרות לרכישה באונליין שהם לא אימצו במשך שנים בגלל כל מיני חסמים, אבל המשבר לא הותיר להם ברירה, ועולם שבו רשויות נאלצו להוריד חסמים, להפנות תקציבים, ולעדן רגולציות בכדי לאמץ במהירות שיא כלים קיימים של איסוף נתונים ומערכות תחזית ומודלים כך שיוכלו לקבל החלטות על ניהול המגפה שהם לא הצליחו לנהל בכלים שהשתמשו בהם עד כה.
שנים הרי דיברו וכתבו על הצורך בהתאמה של בתי ספר למאה ה-20 ואז למאה ה-21 , התקיימו אינסוף כנסים על הצורך להחליף גיר ולוח ושיטות למידה מסורתיות באינטרנט וכלים דיגיטליים וכיתות חכמות. ואז הגיע משבר עולמי שפגש יכולות טכנולוגיות קיימות והאיץ את התהליך בסדרי גודל.
שתי סיבות עיקריות למה כל זה קרה:
- הטכנולוגיה היתה קיימת
- לא היתה ברירה
כל מה שעבד איכשהו עד אז ולא הותאם בקצב הראוי לכלים שהטכנולוגיה מאפשרת – כבר לא יכול היה לעבוד בתנאים שהמגפה יצרה לעולם. בדוח שפירסמה חברת הייעוץ מקינזי באוקטובר 2020 הודגמה הקפיצה דיגיטלית שביצעו אירגונים שונים ברחבי העולם, בשנת הקורונה הראשונה, קפיצה ששקולה לקצב התפתחות של 6-10 שנים בזמנים של ימי שיגרה.
7.10.23 – איפה פגשה הטכנולוגיה את המשבר?
"..אבא תמיד אומר
תעזבנו יום יעזבך יומיים
העגלה נוסעת אין עצור
קפצת ממנה היום
חלפו שנתיים
והנה נשארת מאחור"
כתב מאיר אריאל.
והאמת היא שמשבר חד וחריף ומפתיע, חושף את כל מה שלא עודכן, את כל האירגונים והמערכות הציבוריות שלא קפצו על העגלה בזמן ונותרו מאחור. הוא כמובן חושף גם הרבה נושאים אחרים. אבל אני, כאמור, רוצה לדבר על טכנולוגיה.
***
חלפו כמעט חודשיים מאז המשבר הנורא שפגש את מציאות חיינו פה. ולא מפתיע בכלל שרבים מאלו שהצליחו להתגייס מהיום הראשון ולתת ערך מיידי ומהיר בפעולה בשטח היו אלו שמחוברים לתשתיות טכנולוגיות, הם היו שם לפני מערכות ציבוריות עתירות תקציב שלא היתה להם את הגמישות והכלים ולא היו ערוכות לפעולה מהירה ולו הפשוטה ביותר של איסוף נתונים ומיפוי של מעגלי הפגיעה השונים.
חברות הייטק כמו מאנדיי ,, ConnectTeam Wix ורבות רבות אחרות רתמו במהירות את הטכנולוגיות הקיימות שלהן כדי לתמוך בחמ"לים וביוזמות התנדבות, להסברה ברשתות, לייעול תהליכים באמצעות טפסים דיגיטליים, אתרים, מערכות לתקשורת פנימית ובסיסי נתונים מאובטחים.
מתנדבים ומתנדבות טכנולוגים היו הראשונים שניצלו את כל מה שהטכנולוגיה יכולה לתת בניתוח סרטונים, תמונות, קבצי קול, נתוני מיקום, הצלבות של מאגרי נתוני ענק בכדי לייצר תמונה מלאה ככל האפשר מרסיסי מידע על נעדרים וחטופים.
אירגונים אזרחיים שהיו להם כבר תשתיות תקשורת המונים על גבי מדיה חברתית ומערכות הפצה ולוגיסטיקה היו אלה שהצליחו בצורה המהירה ביותר לגייס עשרות אלפי א.נשים במהירות ובדיוק למקומות הנכונים.
עד כאן עובדות. אבל אני רוצה לדבר על שני ימים בזמן. היום שאחרי והיום שלפני.
"היום שאחרי" המלחמה
חלק מהטכנולוגיות שפותחו במהירות כדי לתת מענה מיידי, לא בהכרח יישארו בעולם כשתפקידן המשברי ייסתים.
כדי שפתרון טכנולוגי ימשיך וייתן ערך לאורך זמן חייבים להתקיים סביבו מספר אלמנטים קריטיים:
- הכלי מחובר לאירגון שמחובר לעשייה בשטח ולתהליכים נכונים סביב השימוש בפתרון הטכנולוגי מקצה לקצה.
- יש מודל מקיים שמאפשר תחזוקה של הכלי והרחבות בהתאם לצרכי השעה כולל תקציב להנגשה והפצה ולהרחבת היכולות לקהלי משתמשים שונים. העגלה נוסעת, אין עצור.
- נושאים של אתיקה, פרטיות נתונים, אמינותם ואבטחתם שהם, מטבע הדברים, פחות מוקפדים בפעולה מהירה, צריכים להלקח בחשבון
- היכולת למצוא סביב הפתרון הטכנולוגי שותפים ומודל מקיים שישמרו על הכלי הטכנולוגי מעודכן ורלוונטי לצרכים משתנים
- היכולת של האירגון לשאול באופן מתמיד – למה הפתרון הזה משמש אותנו כרגע? את מה אנחנו מנסים בעצם לפתור ולמה? האם אנחנו בכיוון?
"היום שלפני" המשבר הבא
לא צריך לחכות שיגיע המשבר הבא.
אירגונים חברתיים, עמותות, מערכות ציבוריות חייבים להתאים את עצמם ואת הפתרונות שהם נותנים לעולם למה שהמציאות הטכנולוגית יודעת לתת. זה נכון לכל תחומי חיינו וזה נכון גם לעשייה חברתית. זה לעולם לא יחליף את האדם, את הקשר האמפתי, את העיניים שרואות ואת הלב שמכוון למטרות הנכונות. אבל הטכנולוגיה תאפשר במקרים שהמציאות המוכרת בורחת לנו וגם בתקופת השיגרה שבדרך, למנף את העשייה, להגיע לקהלים חדשים, לקבל החלטות על בסיס עובדות ונתונים, למדוד את רוחב השינוי ולטייב את סט הפתרונות שהאירגון מציע.
***
לסיום כמה דוגמאות, מני רבות רבות, של מיזמים שקמו בין לילה, כשמשבר פגש טכנולוגיה קיימת וכשטכנולוגיה פגשה אותו וכשכל אלה פגשו את הא.נשים שהלב שלהם במקום הנכון.
בציפייה לשיגרה מחודשת כשכל החטופים והחטופות חוזרים בשלום הביתה וחיילי וחיילות צה"ל שבים בשלום לבסיסם.
הסברה ותיעוד:
- אריות הברזל – תיעוד עדויות
- Words of Iron – הסברה ברשתות החברתיות
- Be Their Voice – קמפיין להעלאת מודעות בעולם לשיחרור החטופים דרך כלים של Generative AI
בריאות הנפש וטיפול ריגשי
- פסיכולוגיה עברית – עזרה ראשונה נפשית בהתנדבות
- אתר מטפלים בהתנדבות מופעל ע"י Consolto
- TalkSpace ארבעה מפגשים ע"י מטפלים מומחים ללא עלות
ריכוז מענים
- מאגר המידע של "מתנדבי חרבות ברזל" מכיל כ-500 מענים מרכזיים ומערכי התנדבות בכל תחום ואזור בארץ ומעודכן באופן שוטף ע"י צוות החמ"ל, דורש רישום ראשוני במייל לצרכי אבטחה.
שכול:
- חברת וויקס הקימה פלטפורמה להקמת דפי הנצחה לנופלים.ות ולנרצחים.ות ע"י יקיריהם
- מיזם שלהבת – מתחם זום ייעודי שהוקם לשידור והשתתפות מרחוק בלוויות, שבעה או אירועי זיכרון, עבור אותם אלו שלא יכולים להגיע מסיבות שונות
חטופים ונעדרים
- הדפסת פוסטרים של חטופים וחטופות להפצה בעולם והעלאת מודעות. אמן שנראה את כולםן פה חזרה, במהרה, בריאים ושלמים.
- החיוך של לירי – מיזם שנוצר כדי לסייע למשפחות הנעדרים והחטופים לעזה
***
איה אשדת היא אשת הייטק ויזמת חברתית. לאיה 25 שנות ניסיון בתעשיית ההייטק כמפתחת וכמובילת קבוצות מחקר ופיתוח תוכנה בארגונים גלובליים ובמערכות מורכבות. היא הקימה את "טכנולוגיה אמפתית" שפועלת למיפוי, ייעוץ וליווי חדשנות טכנולוגית עבור אירגונים חברתיים וקרנות פילנתרופיות כחלק מהאסטרטגיה האירגונית. בוגרת תוכניות Impact Transfer ליזמות חברתית של אירגון אשוקה העולמי.